29-11-08

Mechelse koekoek op grootmoeders wijze (vraag v/GERRIT)

Mechelse koekoek op grootmoeders wijze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten voor 4 personen:

-          1 Mechelse koekoek of een goede braadkip

-          2 sjalotten

-          1 flesje donkere Leffe

-          2 dl kalfsbouillon of bruine kippenbouillon

-          tijm

-          laurier

-          zout & peper

-          suiker

-          250 g Parijse paddenstoelen

-          150 g kleine uitjes

-          150 g gezouten spek

-          voor de pannenkoekjes:

o   1 knolselder

o   1 ei

o   50 g bloem

o   50 g boter

o   olijfolie

o   zout & peper

o   noosmuskaat

 

Bereiding:

-          ontbeen de kip

-          haal de billen & het borstvlees m/h vleugeltje v/d karkas

-          snij de kippenbillen in twee

-          maak v/d karkas een klassieke bouillon

-          kleur de kippenbillen & het borstvlees goudbruin m/e beetje boter

-          voeg er een takje tijm, een laurierblad & de gesneden sjalotjes aan toe

-          blus m/e half flesje donkere Leffe

-          laat garen onder gesloten deksel op een middelhoog vuur gedurende 20 minuten

-          haal het vlees uit het vocht & houd warm

-          laat de rest v/h braadvocht voor de helft inkoken

-          voeg er de bouillon & het kookvocht v/d gestoofde uitjes aan toe

-          laat verder inkoken tot een gebonden saus

-          zeef en werk af met een klontje boter

-          voor het garnituur:

o   de kleine uitjes goudbruin kleuren m/e klontje boter

o   bestrooien m/50 g suiker & laten karameliseren

o   bevochtigen m/d rest v/h Leffe-bier & 5 min. laten koken

o   zeven en het overtollige vocht bij de saus voegen

o   de in vieren gesneden paddenstoelen & het fijngesneden spek apart kleuren i/e pan

-          voor de pannenkoeken:

o   de helft (250 g) v/d gereinigde knolselder grof raspen

o   mengen m/h ei & de bloem

o   goed kruiden m/zout, peper & nootmuskaat

o   deze mengeling van 1 cm dik aan beide zijden bruin bakken i/e pan m/antiaanbaklaag m/boter & e/scheutje olijfolie

o   nadien uitsteken m/e ronde vorm van 8 cm, zodat je een mooi pannenkoekje bekomt

-          presentatie:

o   doe de uitjes, het spek & de paddenstoelen i/d warme afgewerkte saus

o   schik de warme kip o/e voorverwarmd bord, giet de saus m/h garnituur over de kip

o   leg de pannenkoekjes er op

o   werk af met enkele sprietjes bieslook

00:44 Gepost door manolito | Permalink | Commentaren (2) | Tags: mechelse koekoek |  Facebook |

Commentaren

Dat ziet er lekker uit. Fijn weekend

Gepost door: Keni | 29-11-08

Reageren op dit commentaar

Moet ik ook eens proberen, lijkt me lekker.

Gepost door: Nadia | 01-12-08

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.