05-12-08

JAPANSE FONDUE (vraag v/LUTGART)

img111

 

Ingrediënten voor 4 personen:

-          ½° Chinese kool

-          600 g rundvlees (in sneetjes)

-          1 pak sojascheuten

-          2 preien

-          shii-takes

-          rijstnoedels

-          1 blok gerookte tofoe

-          voor de bouillon:

o   zout

o   sojasaus

o   mirin (rijstwijn)

o   sake

o   kombu (kelp)

o   bonitovlokken (gedroogde kabeljauw, verkrijgbaar in Japanse of Aziatische winkel)

 

Bereiding:

-          bouillon:

o   kook water, zout, een stuk kombu & wat bonitovlokken

o   bij gebrek aan kombu & bonito kan je groentenbouillon nemen)

o   kruid de bouillon m/twee eetlepels sojasaus, 1 lepel mirin & 2 lepels sake

o   was & versnijd de groenten:

§  de prei in schuine ringen

§  de kool in dwarse repen

§  de shii-takes in schijfjes

§  de tofoe in blokjes

-          schik alle groenten o/e schotel

-          plaats de tafelwok i/h midden v/d tafel & vul m/hete bouillon

-          doe een deel v/d groenten & rijstnoedels i/h vocht & laat eventjes koken

-          op tafel komt basmati rijst & sojasaus

-          doe na enige tijd opnieuw wat groenten i/d wok

 

 

VARIANT van JAPANSE FONDUE m/EEND

Ingrediënten voor 4 personen:

-          4 eendenborstfilets (elk 300 g)

-          1 liter kippenbouillon

-          2 dl sake

-          1 dl sojasaus

-          1 stukje gember

-          2 tenen knoflook

-          1 rode peper

-          250 g shii-takes

-          200 noedels

-          voor de dipsaus:

o   4 eetlepels sojasaus

o   2 eetlepels mirin

o   sap van ½° limoen

o   1 eetlepel fijngesnipperde bieslook

 

Bereiding:

-          breng de kippenbouillon a/d kook m/d sake & sojasaus

-          schil de gember & snij i/plakjes

-          snij de peper i/ringen

-          voeg toe a/d bouillon & laat 15 min. Sudderen

-          verwijder de steeltjes v/d shii-takes & kerf een kruis i/d hoedjes

-          bak de eendenfilets op het vel i/e hete pan

-          draai de eend om & bak nog een min.

-          haal uit de pan & snij in dunne plakken

-          meng de ingrediënten voor de dipsaus

-          zet de bouillon op tafel en hou warm boven een vuurtje

-          doe de shii-takes i/d pan

-          wacht 5 min. & gebruik dan eetstokjes om het vlees naar believen te garen

-          dip het vlees in het dipsausje alvorens te eten

-          ga zo door tot al het vlees op is

-          voeg eventueel een scheut water toe als de bouillon op geraakt

-          kook tenslotte wat noedels i/d bouillon & serveer m/e lepel bouillon

 

Tip:

-          je kan gerust de eend vervangen door kipfilet, varkenshaas of rundvlees

-          eventueel kunnen extra groenten aan de fondue worden toegevoegd zoals prei of Chinese kool

00:31 Gepost door manolito | Permalink | Commentaren (1) | Tags: japanse fondue |  Facebook |

Commentaren

bereiden van shii-takes beste,
graag zou ik willen weten hoe ik deze paddestoel moet bereiden om hem toe te voegen bij een wild gerecht
mvg
walter

Gepost door: van den brande walter | 17-12-08

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.