08-12-08

ASPERGESOEP (vraag v/Rudi)

aspergesoep

Ingrediënten voor 1,5 l soep:

-          400 g groene asperges

-          2 l water

-          1 kippenbouillonblokje

-          120 g boter

-          4 sneetjes wittebrood zonder korst

-          80 g gekookte ham

-          1 ei

-          een scheutje slagroom of koffieroom

-          een bosje fijngehakte peterselie

-          70 g geraspte Parmezaanse kaas

-          60 g bloem

-          peper uit de molen

-          zout

 

Bereiding:

-          schil de asperges m/e dunschilmesje

-          begin a/d onderkant & schil steeds dunner naar de kop toe

-          snijd v/d onderkant v/d asperges +/- 4 cm houtige gedeelte af

-          bind de asperges samen tot een bosje

-          doe de schillen & de  afgesneden stukjes v/d asperges i/e pan & leg daar de asperges op

-          voeg 10 g zout toe aan 2 liter water

-          giet dit er over

-          kook de asperges gaar in +/- 20 min.

-          haal het bosje asperges uit de pan

-          zeef het kooknat & verwijder de schillen & de stukjes (mag je weggooien)

-          los het bouillonblokje op i/h kooknat

-          verwarm de helft v/d boter

-          snijd het brood i/kleine stukjes & bak deze goudgeel (croûtons)

-          snijd de asperges i/stukjes v/3 cm & de gekookte ham i/reepjes

-          klop het ei m/d room i/d soepterrine los

-          roer de fijngehakte peterselie & de helft v/d Parmezaanse kaas erdoor

-          smelt de rest v/d boter i/e steelpan & roer er de bloem door

-          schenk een deel v/d aspergebouillon erbij & blijf roeren tot een gladde, dunne soep ontstaat

-          voeg nu de rest v/d bouillon toe

-          doe de aspergestukken & de reepjes ham i/d soep

-          proef deze & voeg zout & peper toe naar eigen smaak

-          laat de soep 2 min zachtjes koken

-          schenk dan onder voortdurend roeren de soep bij het eiermengsel i/d soepterrine

-          serveer de aspergesoep direct

-          strooi er in de borden de rest v/d kaas op

-          presenteer er de croûtons bij

 

Tip:

-          witte asperges zijn ook uitstekend geschikt voor deze soep

-          als er geen verse verkrijgbaar zijn, kan je gebruik maken van diepvries- of blikasperges

14:15 Gepost door manolito | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aspergesoep |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.