19-12-08

FEESTGERECHT 2

gevulde kalkoen met witloof

GEVULDE KALKOEN met WITLOOF

Ingrediënten voor 8 à 10 personen:

-          1 schoongemaakte kalkoen (+/- 3,5 kg)

-          16 mooie stronken witloof

-          120 g boter

-          1 koffielepel suiker

-          peper, zout & nootmuskaat

-          voor de vulling:

o   100 g rozijnen

o   150 g droge abrikozen

o   100 g gedroogde pruimen zonder pit

o   2 dl witte port

o   150 g gerookt spek

o   150 g rauwe ham

o   3 sneden brood

o   2 eieren

 

Bereiding:

-          laat alle gedroogde vruchten 2 uur weken i/d witte port aangelengd m/e glas water

-          laat ze dan 30 min. koken i/h weekvocht

-          laat ze uitlekken maar vang het kookvocht op

-          hak de vruchten fijn m/d mixer

-          verkruimel het brood

-          besprenkel de kruimels m/5 eetlepels v/h kookvocht v/d vruchten

-          laat het brood enkele minuten zwellen

-          hak de ham & het spek fijn

-          meng het brood m/d fijngehakte ingrediënten (vruchten, ham & spek)

-          roer er de losgeklopte eieren onder & kruid m/peper & zout

-          roer tot een homogeen mengsel

-          vul de buikholte v/d kalkoen m/dit mengsel & naai de opening dicht m/keukendraad

-          leg de kalkoen i/e grote ovenschaal & bestrooi m/peper & zout

-          verdeel de helft v/d boter in vlokjes & schik ze op de kalkoen

-          schuif de kalkoen i/e voorverwarmde oven van 180°C & laat ze 2u30 tot 3u braden

-          draai ze tijdens het braden vier keer om & overgiet ze geregeld m/d braadjus & de rest v/h kookvocht v/d vruchten

-          snijd de bittere kern uit het witloof

-          fruit de stronkjes aan alle kanten goudgeel i/d rest v/d boter

-          kruid m/peper, zout, nootmuskaat & voeg het lepeltje suiker toe

-          laat het witloof nu zachtjes 35 min. stoven m/h deksel o/d pan (het mag lichtjes karamelliseren)

-          schik het witloof m/d kalkoen o/e mooie serveerschaal

-          dien op m/aardappelkroketten

 

Tips:

-          de vulling voor de kalkoen kan je zonder probleem de dag voordien maken

-          een Saint-Emilion of een grote Bourgogne als wijn zijn héérlijk

20:14 Gepost door manolito | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kalkoen, gevulde kalkoen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.