21-12-08

Selles-sur-Cher m/puree, zure appel & venkel (vraag v/ERIK)

Ingrediënten voor 4 personen:

-          4 bloemig kokende aardappelen

-          boter

-          volle melk

-          witte peper & zout

-          nootmuskaat

-          ciderazijn

-          1 Granny Smith

-          1 kleine venkel

-          vers bieslook

-          verse dille

-          olijfolie

-          verse kervel

-          4 sneden Selles-sur-Cher (bij voorkeur 4 weken oud)

 

Bereiding:

-          schil de aardappelen & kook ze beetgaar

-          pureer ze dan m/melk, boter, zout & nootmuskaat

-          voeg op het einde naar smaak ciderazijn toe (dit geeft de puree een frisse punch)

-          snij de appel ongeschild i/plakken & de rauwe venkel i/fijne repen

-          schik de puree o/d borden

-          leg er de appel & venkel op en wissel af met grofgehakte bieslook & dille

-          kruid licht m/witte peper v/d molen & druppel er wat olijfolie over

-          versier eventueel m/kervel

-          schik er de kaas naast

 

Tips:

-          bij deze zuivere & frisse smaak past geen ingewikkelde bereiding

-          bindingen van jong, fris & dynamisch zijn op hun plaats

-          vooral salades kunnen

-          sla, groene kruiden als vinaigrette zijn strak van smaak door de azijn of het citroensap dat er in verwerkt wordt

-          de aardappelpuree speelt in op het volle v/d kaas

-          een jonge witte wijn is hierbij op zijn plaats (Sancerre, Pouilly Fumé, Muscadet uit de Loire, Silvaner, Rivaner, Pinot Blanc of een Italiaanse Soave)  

 

Weetjes:

-          typisch voor deze gerijpte geitenkaas zijn de fijne zuren & mineralentoetsen

-          Selles-sur-Cher, afkomstig uit de centrale Loirevallei, heeft na vier weken een elegant aroma

-          er zijn hints v/walnoten, de korst v/gezouten houtskoolas neemt de zurigheid uit de kaas wat weg

-          het onttrekt ook sneller vocht & maakt hem voller

22:30 Gepost door manolito | Permalink | Commentaren (0) | Tags: selles-sur-cher |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.