23-12-08

KERSTMENU: desserten

Noorse omelet

** NOORSE OMELET

Ingrediënten voor 4 personen:

-          1 goed rijpe ananas van 1 kg

-          het wit v/vier eieren

-          80 cl vanille-ijs

-          50 g kristalsuiker

-          3 eetlepels bruine rhum

-          boter voor de schotel

 

Bereiding:

-          verwarm de oven voor op 240°C

-          schil de ananas m/e kartelmes

-          bewaar de groene pluim

-          snijd het vruchtvlees in 10 schijven

-          verwijder de harde kern m/e doorslag

-          beboter lichtjes de bodem v/e schotel

-          schik hierop de schijven ananas & bedek deze m/h vanille-ijs

-          klop het wit v/d eieren tot stevig schuim

-          voeg op het laatste ogenblik de suiker toe: het mengsel moet mooi glanzend zijn!!

-          bestrijk m/e brede spatel het ijs & de ananasschijven met het tot schuim geklopte eiwit

-          strijk dit geheel mooi glad & teken er diverse figuren op

-          bestrooi m/glazuursuiker

-          plaats 1 à 2 min. i/d zéér hete oven

-          houd het verloop goed i/d gaten om rampen te vermijden!!

-          wanneer je het mengsel uit de oven haalt, verwarm dan de rhum i/e klein steelpannetje

-          doe dit voor je genodigden

-          giet over de omelet & flambeer

 

mango mousse

 

MANGO MOUSSE

Ingrediënten voor 4 personen:

-          6 theelepels gelatinepoeder (of 3 blaadjes witte gelatine)

-          300 g schoongemaakte mango i/stukjes

-          125 ml zoete witte wijn

-          40 g suiker

-          1 theelepel gemberpoeder

-          2 eierdooiers

-          1 beker geklopte slagroom

-          12 schijfjes mango

-          verse citroenmelisse of munt

 

 

Bereiding:

-          week de gelatinepoeder of de blaadjes gelatine i/koud water

-          kook de stukjes mango  m/d wijn, d/suiker & h/gemberpoeder in 5 à 10 min. zacht

-          haal v/h vuur

-          voeg het gelatinepoeder of de goed uitgeknepen gelatineblaadjes toe & roer goed door

-          pureer het mangomengsel m/d staafmixer of i/d keukenrobot

-          klop de eierdooiers schuimig

-          schenk al roerend de hete mangopuree bij de eierdooiers & laat het mengsel afkoelen

-          schep de geklopte slagroom door de mangopuree zodra deze is afgekoeld & wat dik begint te worden

-          verdeel de mousse over vier coupes & laat hem verder afkoelen & opstijven

 

Christmas-ijstaartjes

 

 

 

 

** CHOCOLADE CHRISTMAS IJSTAARTJES

Ingrediënten voor 4 personen:

-          1 liter ijs (drie soorten-naar keuze)

-          75 gram rozijnen

-          75 gram sultana's (grote rozijnen)

-          75 gram krenten

-          75 gram bigarreaux, in stukjes gehakt

-          1 sinaasappel, de schil geraspt

-          1 citroen, de schil geraspt

-          0,6 dl passievruchtsap

-          1 theelepel gemalen kaneel

-          1 theelepel gemalen nootmuskaat

-          75 g witte amandelen, grof gehakt

-          1,25 dl slagroom

-          hulstblad om te garneren

-          gekonfijte sinaasappel om te garneren

 

Bereiding:

-          doe de krenten, rozijnen, bigarreaux , de sinaasappel- en citroenrasp i/e kom samen met h/sap, kaneel & nootmuskaat

-          dek de schaal af & laat het mengsel één nacht i/d koelkast op smaak komen

-          voeg de amandelen, de room & het ijs toe & roer alles voorzichtig door elkaar

-          doe het ijs i/e grote vorm of in 8 kleinere & zet het 1 week i/d vriezer om het goed op smaak te laten komen

-          doop de vorm vlak voor het serveren even i/heet water & keer het ijs o/e schaal of bord

-          garneer m/versuikerde echte hulstblaadjes (of blaadjes v/chocolade), bessen & gekonfijte sinaasappel

-          zelf gekonfijte sinaasappels maken:

o   snijd 2 sinaasappels i/dunne plakken

o   breng 1 dl water a/d kook m/100 g suiker

o   kook o/e middelhoog vuur tot de suiker is opgelost

o   laat de siroop nog 5 minuten doorkoken

o   leg de plakken sinaasappel i/d siroop & laat ze 10 min. o/e laag vuur trekken

o   haal de plakken uit de siroop & leg ze o/e bord om af te koelen & iets op te stijven

 

Tips:

-          voor taartjes m/e tic: gebruik 4 eetlepels boerenjongens i.p.v. rozijnen & sinaasappellikeur i.p.v. –sap

-          je kan i.p.v. 8 kleine taartjes natuurlijk ook 1 grote taart maken

 

koffiebavarois

** KOFFIEBAVAROIS

Ingrediënten voor 8 personen:

-          ½° l room

-          50 g fijne kristalsuiker

-          1 theelepel oploskoffie

-          1 theelepel whisky

-          chocolade (gesmolten)

-          30 g gelatinepoeder

 

 

Bereiding:

-          klop de room m/d suiker stijf

-          los 1 theelepel oploskoffie op i/e weinig warm water & roer dit onder de room

-          voeg een scheutje whisky toe

-          neem 30 g gelatinepoeder & meng dit onder het mengsel

-          plaats een 4 cm hoge ring v/e taartvorm m/e diameter v/22 cm o/e platte schaal & beboter de binnenkant

-          stort daarin het mengsel

-          laat enkele uren opstijven i/d koelkast

-          verwijder de ring & versier met wat gesmolten chocolade

14:55 Gepost door manolito | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kerstmenu |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.