23-12-08

KERSTMENU: soepen

img171

** GROENTENSOEPJE m/PESTO v/RAKETSLA & BASILICUM

Ingrediënten voor 4 personen:

-          1 grote ui

-          1 grote wortel

-          1 selderijstengel

-          1 handvol erwtjes

-          1 l kippenfond

-          pesto:

o   25 g parmezaan

o   25 g lichtgeroosterde pijnboompitten

o   ¾° bosje basilicumblaadjes

o   ¼° bos raketsla

o   4 eetlepels olijfolie

o   1 grote knoflookteen

 

Bereiding:

-          stoof de groenten in wat boter tot ze glazig zijn

-          blus de warmte m/kippenfond & voeg de erwtjes toe

-          laat alles 15 min. doorkoken

-          mix de soep

-          maak de pesto:

o   mix i/d keukenrobot alle ingrediënten tot een gladde pasta

o   meng de pesto door de soep

o   laat alles nog even koken

 

pompoenvelouté

POMPOENVELOUTE m/SINT-JAKOBSVRUCHTEN

Ingrediënten voor 4 personen:

-          1,2 kg pompoen

-          1 l volle melk

-          8 sint-jakobsvruchten (vers of diepgevroren)

-          2 eetlepels Meursault of andere witte wijn

-          2 uien

-          1 takje tijm

-          1 mespunt geraspte muskaatnoot

-          2 kruidnagels

-          1 teentje knoflook

-          takjes peterselie

-          laurier

-          peper uit de molen & zout

 

Bereiding:

-          verwarm de melk

-          schil de uien & hak ze fijn

-          schil een stuk pompoen, verwijder zorgvuldig de pitten & draden

-          snijd het vruchtvlees i/stukken

-          fruit de uien in hete boter & voeg hieraan de stukken pompoen & het geperste look toe

-          vervolgens de warme melk

-          kruid met tijm, laurier, nootmuskaat & kruidnagel

-          voeg peper & zout toe & laat 30 min. koken o/e zacht vuurtje

-          verwijder daarna de kruiden & mix het geheel

-          zet opnieuw o/h vuur & voeg alvorens aan tafel te gaan de Meursault toe

-          snijd de sint-jakobsvruchten i/fijne plakjes & verdeel over de individuele voorverwarmde borden

-          schep de hete soep uit

-          versier m/takjes peterselie

-          dien onmiddellijk op

 

Tip:

-          geef hierbij wat notenbrood & een droge witte wijn (bv. Mâcon Villages)

 

linzenkoolsoepje

** LINZEN-KOOLSOEPJE m/MOSSELTJES

Ingrediënten voor 2 personen:

-          60 g linzen

-          8 mosselen

-          1 grof gehakte ui

-          1 takje groene selderij

-          1 kruidentuiltje

-          ½° preiwit

-          1 teentje knoflook

-          1 klont boter

-          3 dl kippenbouillon

-          1 mooi blad groene kool

-          1 eetlepel room

-          peper & zout

 

Bereiding:

-          laat de linzen een nacht weken i/e ruime hoeveelheid water

-          laat de dag zelf de mosselen o/e hoog vuur koken m/d helft v/d gehakte ui, de fijngesneden selderij & het kruidentuiltje

-          haal de mosselen uit de schelp & houd ze warm

-          zeef het kookvocht & bewaar het

-          laat de rest v/d gehakte ui, de fijngesnipperde prei & het geperste knoflookteentje fruiten i/d boter

-          voeg de goed uitgelekte linzen toe & laat ze even mee fruiten

-          voeg het kookvocht v/d mosselen & de kippenbouillon toe

-          breng a/d kook & laat 20 min. zachtjes koken

-          pureer de soep m/e staafmixer, proef ze & voeg desnoods nog wat peper & zout toe

-          snijd het gewassen groene koolblad i/reepjes

-          laat ze 2 min. blancheren i/licht gezouten water

-          spoel ze dan meteen af onder koud water

-          laat ze uitlekken & dep ze droog

-          verdeel de reepjes i/e mooi patroon over twee soepborden

-          giet er de soep over & leg i/elk bord 4 mosseltjes

-          giet voorzichtig decoratieve puntjes of streepjes room op de soep

-          serveer onmiddellijk

 

Tip:

-          schenk hierbij een Australische of Chileense Sauvignon

 

13:44 Gepost door manolito | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kerstmenu |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.