23-12-08

KERSTMENU: voorgerechten

gebakken kabeljauw topinamboer

 

** GEBAKKEN KABELJAUW o/e BEDJE v/TOPINAMBOERPUREE

Ingrediënten voor 4 personen:

-          250 g topinamboer (Jeruzalem-artisjok)

-          peper & zout

-          nootmuskaat

-          boter

-          4 kleine kabeljauwfilets

-          bloem

-          4 tomaten

-          1 kleine ui

-          1 selderijstengel

-          1 teentje knoflook

-          enkele takjes citroentijm

 

 

 

Bereiding:

-          schil de topinamboer & kook de knollen gaar i/lichtgezouten water

-          pureer m/kruiden & boter

-          hak ui, selderij & look fijn & stoof aan i/wat boter

-          voeg de grof gehakte tomaten & citroentijm toe & laat een 30 min. sudderen

-          duw de saus door een zeef & breng op smaak m/peper & zout

-          kruid de kabeljauw m/peper & zout & wentel de vis door de bloem

-          bak de vis kort aan i/e pan tot hij een mooi bruin korstje heeft

-          schuif de vis i/e voorverwarmde oven v/180°C & laat 5 min. verder garen

-          breng een spiegel van saus aan op de warme borden

-          schep er wat topinamboer op & leg hier de vis op

-          garneer m/e takje citroentijm

 

terrine van hert

TERRINE VAN HERT

Ingrediënten voor terrine van 2kg:

-          1,3 kg hertenvlees

-          600 g varkensbuik

-          100 g kippen- of varkenslever

-          1 dl witte wijn

-          1 dl porto

-          1 dl sherry

-          2 kruidnagels

-          20 bolletjes koriander

-          15 zwarte peperbollen

-          3 laurierblaadjes

-          3 takjes verse tijm

-          2 teentjes look

-          6 eieren

-          nootmuskaat

-          spekvellen om de terrine te bekleden

-          peper & zout

 

Bereiding:

-          snijd het hertenvlees, de varkensbuik & de lever i/blokjes

-          laat ze 24 uur marineren m/d wijn, sherry, porto, een snuifje zout, de kruidnagels, tijm, laurier, look & de zwarte peperbollen

-          verwijder na het marineren tijm, laurier & look & maal m/d vleesmolen (OOK het sap!!)

-          kruid m/peper, zout & nootmuskaat

-          bekleed de terrine volledig m/vellen spek

-          voeg de farce toe, duw goed aan & dek af m/spek & het deksel

-          laat de terrine een uur garen i/e voorverwarmde oven van 200°C

-          beschik je over een thermometer: de kerntemperatuur moet 75°C zijn!!

-          haal de terrine uit de oven, verwijder het deksel & laat 24 uur afkoelen

-          leg hiervoor aluminiumfolie op de terrine met daar boven op een plankje met gewichten

 

kwartel met olijven

** KWARTEL MET OLIJVEN

Ingrediënten voor 2 personen:

-          2 kwartels

-          2 sneden brood

-          10 zwarte ontpitte olijven

-          1 ei

-          2 takjes kervel

-          1 wit kaasje

-          ½° rode & ½° groene peper

-          1 venkel

-          4 kleine witte uien

-          ½° koffielepel

-          koriander

-          peper & zout

-          olijfolie

 

Bereiding:

-          verwarm de oven voor op 180°C

-          maal het brood, de olijven & de kervel fijn & meng alles

-          voeg er het ei, het kaasje, zout & peper bij

-          vul de buikholte v/d kwartels m/dit mengsel

-          bind dicht m/opbindgaren & laat 35 min. gaar bakken

-          maak de groenten schoon & snijd ze in reepjes

-          leg ze in e/braadpan m/d koriander & overgiet m/e glas water

-          laat ongeveer 10 min. stoven o/e hevig vuur

-          kruid m/peper & zout

-          voeg een scheutje olijfolie bij en dien op m/d goudgeel gebakken kwartels

 

14:53 Gepost door manolito | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kerstmenu |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.