24-12-08

KASTANJECHARLOTTE (vraag v/ROB)

charlotte-kastanje

Ingrediënten voor 10 personen:

-          36 zachte biscuits (madeleines, lepelkoekjes)

-          2,5 dl melk

-          8 blaadjes witte gelatine

-          75 g suiker

-          1 blik gesuikerde kastanjepuree (250 g)

-          1 blik niet-gesuikerde kastanjepuree (440 g)

-          1 blik hele kastanjes i/siroop of geglaceerd (7 stuks – 140 g)

-          7 eetlepels sinaasappellikeur

-          3 dl slagroom

-          witte basterdsuiker

-          ronde vorm m/vlakke bodem & een inhoud v/1,5 à 2 l

-          dun vetvrij papier

-           

 

Bereiding:

-          knip uit dun vetvrij papier een stuk dat rondom 2 cm groter is dan de bodem v/d vorm

-          en een stuk dat de omtrek & de hoogte v/d vorm heeft

-          knip het ronde stuk papier om telkens 2 cm afstand van elkaar 2 cm in

-          beleg de bodem & de wand v/d vorm m/stukken papier

-          leg 18 à 20 biscuits o/e platte schotel

-          roer door 6 eetlepels melk 6 eetlepels water

-          bedruppel de biscuits m/e deel v/d vloeistof

-          maak ze niet TE ZACHT, zodat ze moeilijk te hanteren zijn of makkelijk breken!!

-          zet de rest v/d vloeistof afgedekt i/d koelkast

-          week de gelatine i/veel koud water

-          los de suiker i/d rest v/d melk op

-          vermeng i/e kom de gesuikerde kastanjepuree m/d niet gesuikerde puree

-          laat hele kastanjes i/siroop i/d zeef o/e kleine kom uitlekken

-          of overgiet geglaceerde kastanjes i/e kleine kom m/2 eetlepels v/d likeur

-          knijp de gelatine uit

-          los die heel goed op i/d melk m/d suiker, maar laat de melk vooral NIET koken!!

-          roer de melk m/2 eetlepels v/d likeur door de kastanjepuree & zet die even afgedekt apart

-          klop de slagroom i/e grote kom op tot vladikte

-          roer 6 à 8 eetlepels slagroom door de kastanjepuree

-          neem de hele kastanjes uit de zeef of uit de likeur

-          snijd de kastanjes i/stukjes zo groot als fijne doperwtjes

-          bewaar de siroop of de likeur

-          schep de stukjes kastanje & 1 eetlepel v/d siroop of de likeur o/d slagroom

-          spatel alles dan vlug & voorzichtig door de kastanjepuree

-          proef het puddingmengsel & voeg daaraan, naar smaak, nog wat likeur of wat witte basterdsuiker toe

-          zet de kom afgedekt i/d koelkast

-          bekleed de wand v/d m/papier belegde vorm m/biscuits

-          zet die dicht tegen elkaar, rechtop, tegen de wand v/d vorm

-          vul de vorm m/h puddingmengsel zodra dat lobbig geworden is

-          strijk de bovenzijde v/h mengsel m/d bolle zijde, v/e i/warm water gedompelde lepel, glad

-          zet de vorm i/d koelkast

-          bedruppel de rest v/d biscuits m/d rest v/d melk m/water

-          beleg de pudding i/d vorm m/deze geweekte biscuits

-          snijd de overstekende biscuits langs de wand v/d vorm af

-          leg een passend stuk vetvrij papier o/d pudding i/d vorm & zet die, afgedekt, i/d koelkast

-          laat de pudding tenminste 6 u of gedurende de gehele nacht opstijven

-          neem dan het papier o/d pudding weg

-          leg de serveerschotel omgekeerd o/d vorm & keer beide tegelijk om

-          neem het papier v/d pudding voorzichtig weg

-          schenk de apart gezette kastanjesiroop of de likeur waarin de kastanjes zijn geweekt over de pudding

-          serveer direct   

01:31 Gepost door manolito | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kastanjecharlotte |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.