19-01-09

PRUIMEN-NOTENTAART (vraag v/JAAP)

Früchtenwähe

Ingrediënten voor 8 personen:

-          voor het deeg:

o   200 g bloem

o   80 g boter

o   80 g suiker

o   1 ei

o   een mespuntje zout

o   wat bloem om het werkvlak te bestrooien

o   een weinig boter

-          voor de vulling:

o   250 g gedroogde pruimen zonder pit

o   een flink borrelglas Kirsch

o   100 g suiker

o   ½° theelepel kaneel

o   50 g gehakte walnoten

-          voor het glazuur:

o   ¼° liter melk

o   1 ei

o   1 eetlepel suiker

o   2 eetlepels maïzena

o   1 theelepel Kirsch

 

Bereiding:

-          laat de gedroogde pruimen vooraf 1 nacht weken i/water

-          verwarm de oven voor op 220°C

-          meng op de dag zelf bloem, suiker, boter & ei goed door elkaar zodat je een soepele deeg bekomt

-          rol tot een bol & verpak i/e stuk aluminiumfolie

-          laat gedurende minstens 30 min. i/d koelkast rusten

-          bestrooi het werkvlak m/bloem

-          rol het deeg er op uit

-          het moet ongeveer 5 mm dik zijn

-          beboter een springvorm van 24 cm doorsnee

-          bekleed m/h deeg & druk de boorden zachtjes aan

-          laat de pruimen uitlekken & snijd ze fijn

-          vermeng ze m/d suiker, de kaneel & de gehakte walnoten

-          strooi deze vulling uit over het deeg

-          voor het glazuur vermeng je de melk, het ei, de suiker, de maïzena & de Kirsch

-          giet over de taart

-          zet de bereiding gedurende 1 uur i/d voorverwarmde oven op 220°C

-          haal de taart na het bakken meteen uit de oven & ontvorm ze

-          laat afkoelen & serveer liefst nog dezelfde dag

 

Tips & weetjes:

-          dit gerecht komt oorspronkelijk uit Zwitserland en heet “Früchtenwähe”

-          het wordt gemaakt ter grootte van een wagenwiel

-          wähen bestaan in vele soorten

-          ze vormen vaak een maaltijd op zich

-          je kan de melk vervangen door slag- of koffieroom

-          de taart wordt dan wel moeilijker verteerbaar

15:36 Gepost door manolito | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pruimen-notentaart, fruchtenwahe |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.