30-01-09

BOUILLABAISSE (vraag v/GUY)

bouillabaisse

Ingrediënten voor 6 personen:

-          6 kg ongekuiste vis:

o   pieterman

o   hondshaai

o   dorade

o   zonnevis

o   rode poon

o   zeepaling

o   rascasse

-          olijfolie

-          1 dl Ricard

-          2 uien

-          ½° selder

-          2 venkels

-          2 g tijm

-          2 g laurier

-          8 tomaten

-          1 blik gepelde tomaten

-          4 eetlepels tomatenpuree

-          voor de rouille:

o   1 aardappel (geschild, gaargekookt & geplet)

o   3 draadjes saffraan

o   1 teentje knoflook (geplet)

o   2 partjes tomaat (geplet)

o   een mespuntje piment

o   1 eigeel

o   25 cl olijfolie

 

Bereiding:

-          meng voor de rouille de aardappel m/d saffraan, knoflook, piment & tomaat

-          voeg de eierdooier toe & roer de massa glad

-          doe er straalsgewijs de olijfolie bij tot er een gladde saus ontstaat

-          kuis de vis, verwijder de ingewanden & de kop (niet weggooien!)

-          spoel de vissen, dep ze droog & snij ze in moten

-          bak de koppen & de moten in olijfolie tot ze gekleurd zijn

-          haal alles uit de pan en deglaceer met Ricard

-          stoof de groenten apart aan

-          voeg de tomaten & tomatenpuree toe & laat even inkoken

-          doe er de koppen bij & laat circa 1 uur koken o/e zacht vuurtje

-          passeer door een zeef & doe i/e pan

-          laat er de stukken vis verder in garen

-          serveer goed warm in een royaal diep bord samen m/stukjes brood m/rouille

 

Wijntips:

-          de rouille (vrij vette saus die mee de smaak bepaalt) geeft richting aan de wijnkeuze

-          ideaal is een witte wijn met veel smaak bv. een Chenin blanc uit de Loire

-          of als je het voor rood hebt een kruidige Cabernet franc uit Chinon  

12:40 Gepost door manolito | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bouillabaisse |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.