17-04-09

EENDENTOURNEDOS (vraag v/PATRICK)

eendentournedos

Ingrediënten voor 4 personen:

-          4 à 6 eendentournedos

-          4 groene koolbladeren

-          80 g gedroogd eekhoorntjesbrood

-          25 g walnoten

-          2 dl gevogeltefond

-          1 dl room

-          1 eetlepel boter

-          3 eetlepels cognac

-          2 eetlepels olijfolie

-          ½° bosje verse peterselie

-          2 koffielepels rozemarijn

-          peper & zout

-          instantsausbinder

 

Voorbereiding:

-          laat het gedroogde eekhoorntjesbrood weken i/lauw water gedurende 1u

-          spoel de geweekte champignons af om alle zandrestjes te verwijderen

-          laat goed uitlekken

-          kies 4 bladeren uit het hart v/d groene kool

-          verwijder de dikke nerven & snij i/reepjes v/max. ½° cm breed

-          breng lichtgezouten water a/d kook & laat de reepjes kool gaar worden gedurende 5 min.

-          giet af & laat uitlekken

-          plet de walnoten

-          snipper de peterselie fijn

-          breng de gevogeltefond & de room a/d kook i/e steelpan

-          neem v/h vuur & voeg de rozemarijn toe

-          dek af & laat trekken gedurende 30 min.

-          giet deze infusie door een fijne zeef & laat even rusten tot je de saus bereidt

 

Bereiding:

-          laat de eendentournedos even schrikken i/e verhitte pan m/boter

-          verlaag het vuur & bak de tournedos gedurende 8 min. o/e zacht vuurtje

-          kruiden m/peper & zout

-          giet het grootste deel v/h braadvet weg

-          draai de tournedos om & bak de andere zijde gedurende 6 min.

-          kruiden m/peper & zout

-          verhit olijfolie i/e braadpan

-          voeg het eekhoorntjesbrood & de fijngesnipperde peterselie toe

-          kruiden m/peper & zout

-          schep om m/e houten lepel & laat gedurende 5 min. stoven

-          doe er de koolreepjes bij & laat enkele minuten verder stoven

-          breng de wintergarnituur op smaak m/peper & zout

-          haal het vlees uit de pan & hou het warm i/e oven van 80°C onder een vel aluminiumfolie

-          zo kunnen de vleessappen zich beter verspreiden

-          verwijder het overtollige vet uit de pan & voeg de walnootstukjes toe

-          bak de nootjes even aan i/d braadpan & flambeer m/cognac (WEG VAN DE DAMPKAP!!!)

-          voeg de rozemarijninfusie toe & laat even inkoken

-          bind m/d instantsausbinder tot een lichtgebonden saus

-          schik een bedje v/h wintergarnituur o/h bord & plaats er de eendentournedos op

-          lepel er de rozemarijnsaus rond

-          dien op m/aardappelgratin

-          de rest v/d saus zet je i/e sauskommetje op tafel

12:21 Gepost door manolito | Permalink | Commentaren (0) | Tags: eendentournedos |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.