21-04-09

RISOTTO m/romige TALEGGIO-kaas (vraag v/PIERRE)

Taleggio

Ingrediënten voor 4 personen:

-          300 g rijst

-          1 glaasje brandy

-          1 l bouillon

-          50 g boter

-          bieslook

-          1 sinaasappel

-          80 g Taleggio

-          20 g fijngesnipperde ui

 

Bereiding:

-          was de sinaasappel, verwijder de schil & snij deze i/reepjes

-          verwarm 30 g boter i/e diepe koekenpan

-          bak daarin de gesnipperde ui & de reepjes sinaasappel gedurende +/- 1 min.

-          als de ui glazig wordt, voeg je de brandy toe

-          laat de alcohol o/e heet vuur verdampen zonder dat ui & sinaasappel aanbranden

-          voeg nu de rijst toe & laat deze 2 min. bakken

-          schenk nu, beetje bij beetje de bouillon toe

-          als de rijst de bouillon heeft opgenomen, voeg je opnieuw wat toe, enz…

-          de rijst moet al bij al 12 à 15 min. koken

-          als de rijst bijna klaar is voeg je de blokjes Taleggio en de resterende 20 g boter toe

-          schep nu alles goed door elkaar en je krijgt een romige risotto m/Taleggio-saus

-          serveer in voorverwarmde diepe borden

-          werk af m/wat bieslook

 

Tips:

-          Taleggio is een Italiaanse kaassoort afkomstig uit het stadje Taleggio i/d Val Taleggio vlakbij Bergamo (Lombardia)

-          het is een kaas m/e gewassen korst m/e beschermde oorsprongsbenaming (Denominazione di Origine Protetta), die al sinds de 11° eeuw in de regio gemaakt wordt.

-          de kazen werden i/d herfst & winter gemaakt

-          vermoedelijk is een oudere naam voor de kaas (stracchino, v/h dialectwoord “straccho”(moe) afkomstig v/h feit dat de koeien moe waren na een lange tocht te hebben gemaakt v/d zomerweiden i/d bergen naar de dalen.

-          tegenwoordig wordt de kaas zowel ambachtelijk als industrieel gefabriceerd en is de productie uitgewaaierd naar de Povlakte.

-          de donker oranje-roze, gewassen korst is bij jonge kazen vrij dun, maar wordt bij lange rijping dikker, met donkere groeven en er mogen geen scheuren in zitten.

09:40 Gepost door manolito | Permalink | Commentaren (0) | Tags: taleggio |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.