18-05-09

VACHERIN v/saffraanijs m/gekarameliseerde appels (vraag v/TJITSKE)

vacherin

Ingrediënten voor 4 personen:

-          voor de meringue:

o   2 eiwitten

o   10 g suiker

o   60 g poedersuiker

o   60 g griessuiker

-          voor het saffraanijs:

o   3 dooiers

o   20 g suiker

o   5 dl melk

o   50 g glucose

o   zakje m/saffraandraadjes

-          voor de sinaasappelsaus:

o   sap v/twee sinaasappels

o   suiker

o   maïszetmeel

-          voor de gekarameliseerde appels:

o   2 appels

o   100 g suiker

o   kaneel

o   scheutje Calvados

-          blaadjes munt

-          chocoladeversiering

 

Bereiding:

-          meringue:

o   klop de eiwitten op m/suiker

o   voeg langzaam poeder- & griessuiker toe

o   klop het geheel stijf tot een vaste massa

o   strijk m/e paletmes dunne plaatjes uit op een ovenplaat bedekt m/bakpapier

o   bak de meringue 90 min. op 150°C

o   laat drogen o/d ovenplaat

o   bewaar i/e gesloten doos

-          saffraanijs:

o   klop de dooiers m/suiker tot de massa wit uitslaat

o   kook de melk m/e zakje saffraandraadjes

o   giet de kokende hete melk op het geklopte ei

o   bind al roerend op een laag vuurtje ZONDER te laten koken

o   voeg glucose toe & laat afkoelen

o   draai het beslag i/e machine tot ijs

o   roer om het half uur om in de diepvries

-          gekarameliseerde appels:

o   kook het sap v/twee sinaasappels m/suiker naar eigen smaak

o   bind m/e beetje opgelost maïszetmeel

o   was de appels & snij ze i/schijfjes

o   leg ze i/e waaier o/h bord

o   bestrooi m/suiker & kaneel en besprenkel m/Calvados

o   voeg een klein beetje boter toe

o   laat onder de ovengrill de suiker bruinen

-          afwerking:

o   leg de meringue op de plakjes appel

o   daarop het saffraanijs

o   versier m/e muntblaadje & een garnituur v/chocolade

o   giet de lauwwarme sinaasappelsaus rond de vacherin (meringuetaart)

22:57 Gepost door manolito | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vacherin |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.