18-05-09

Zelf gemberwijn maken (vraag v/MYRIAM)

Ingrediënten voor 4,5 liter:

-          125 g gemberwortel

-          1 kg suiker

-          5 gram wijnsteenzuur

-          3 gram citroenzuur

-          pecto-enzymen

-          500 gr. rozijnen

-          750 gr. overrijpe bananen

-          vitamine B1

-          gist

-          gistvoeding & sulfiet

 

Bereiding:

-          maak een giststarter

-          pel de bananen

-          snijd ze i/schijfjes & kook ze 20 min. in 3,5 liter water

-          hak de rozijnen fijn nadat je ze eerst goed gespoeld hebt in heet water

-          kneus de gemberwortel

-          doe de helft v/d suiker m/d rozijnen & de gember i/e gistingsvat

-          giet hier de hete bananenmost bij

-          sluit het vat af en laat de most afkoelen

-          na 24 u de rest v/d ingrediënten, behalve de suiker, er bij doen

-          breng het volume m/water op 4,5 liter & laat het geheel 6 dagen gisten

-          meerdere keren per dag goed omroeren

-          hierna de most licht uitpersen & overbrengen i/e gistingsfles m/waterslot

-          voeg suiker toe telkens als de gisting vermindert

-          overhevelen bij SG 1010

-          een sulfiettabletje toevoegen & gedurende een jaar elke drie maand overhevelen

-          bottelen & nog een jaar op fles laten rijpen

-          na de eerste oversteek kunnen er nog kruiden aan toegevoegd worden om er een aperitief van te maken

23:13 Gepost door manolito | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gemberwijn |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.