29-08-09

PUMPERNICKEL (vraag v/WIM)

pumpernickel

Ingrediënten voor 2 broden:

-          2 soeplepels droge gist

-          ¼° tas melasse

-          ¼° tas boter

-          ¼° tas ciderazijn

-          100 g ongezoete gehakte chocolade

-          1 tas tarwebloem

-          3 tassen roggebloem

-          2 soeplepels ongezoete cacaopoeder

-          2 soeplepels karwijzaad

-          1 soeplepel zout

-          1 soeplepel instantpoeder

-          3 tassen bloem

-          plantaardige olie

-          ¼° tas havermout

-          1 ei (geklutst)

 

Bereiding:

-          los de droge gist op i/e kom tesamen met ½° tas kokend water

-          laat dit 10 min. oplossen

-          meng melasse, boter, ciderazijn en de gehakte chocolade i/e pan

-          warm matig op totdat de boter & de chocolade gesmolten zijn

-          giet het resultaat i/e kom, voeg 2 tassen water toe & zet opzij

-          doe i/d mengbeker v/e staafmixer de tarwebloem, roggebloem, cacaopoeder, karwijzaden, zout & de instantpoeder

-          meng dit op lage stand

-          voeg gist & melasse toe & meng verder

-          voeg 1,5 tas bloem toe & meng verder

-          voeg nog bloem toe, ¼° tas per keer totdat het deeg zich gaat hechten a/d mengbeker

-          kneed zacht verder m/mixer o/lage stand totdat het deeg zacht & elastisch is

-          voeg meer bloem toe indien nodig (deeg mag niet TE VEEL kleven)

-          het deeg is klaar als het aanvoelt als een oorlel als je er in knijpt

-          doe het deeg i/e geöliede kom & dek af m/e keukenhanddoek

-          laat rijzen tot het volume verdubbelt (+/- 1 u)

-          verdeel het deeg nu in 2 gelijke stukken

-          verdeel in 2 bakvormen van 24 cm diameter, met op de bodem bakpapier bepoederd m/d havermout

-          bedek & laat rijzen gedurende 1 u tot het deeg is verdubbeld in volume

-          borstel het deeg bovenaan in m/h geklutste ei

-          breng m/e gekarteld mes een kruis i/h deeg aan van 1,5 cm diep

-          bak nu 45 min à 1 u i/d voorverwarmde oven op 350°C

-          het brood is klaar als het hol klinkt als je op de bodem klopt

-          laat volledig afkoelen alvorens aan te snijden

00:16 Gepost door manolito | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pumpernickel |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.