09-11-09

LAMSSCHOUDER (vraag v/JACCO)

lamsschouder

LAMSSCHOUDER m/geroosterde butternutpompoen & zoete rode uien

Ingrediënten voor 4 à 6 personen:

-          1 lamsschouder, uitgebeend & niet opgebonden

-          1 dessertlepel korianderzaad

-          handje verse rozemarijn (alleen de blaadjes!)

-          zeezout

-          versgemalen zwarte peper

-          extra vergine olijfolie

-          3 rode uien (gepeld en i/vieren)

-          500 ml cranberrysap

-          2 butternutpompoenen i/vieren

-          handje verse koriander (blaadjes afgeplukt!)

-          4 bosuitjes, schoongemaakt & i/dunne ringetjes gesneden

-          Sap v/1 citroen

-          6 eetlepels crème fraîche

 

Bereiding:

-          verwam de oven voor op 190°C

-          leg het vlees o/e plank

-          wrijf i/e vijzel m/stamper (of metalen kom m/deegroller) het korianderzaad fijn m/d rozemarijn & een mespunt zout

-          neem de helft van dit mengsel & wrijf het over de binnenkant v/h vlees

-          bestrooi het dan m/peper & zout

-          rol het op & bind het vlees m/4 of 5 stukken keukengaren vast

-          zo wordt het vlees overal even dik (het hoeft niet netjes te zijn, als het vlees maar niet uit elkaar valt)

-          verhit een braadpan of braadslede o/h vuur & bak het vlees i/wat olijfolie rondom bruin

-          neem de pan v/h vuur

-          laat het vlees wat afkoelen & leg de rode uien i/d pan

-          til het vlees op

-          roer de uien door het uitgelopen sap, leg het vlees erop & braad het +/- 2 u i/d voorverwarmde oven op 170°C

-          keer het vlees regelmatig

-          na 2 u moet het vlees mooi knapperig zijn & bruin van buiten

-          binnen is het dan zo zacht dat het smelt in je mond

-          soms is daar wat meer tijd voor nodig, dan hangt af v/d leeftijd v/h lam

-          zorg dat er ook voldoende braadvocht i/d pan zit om iedereen een flinke lepel te kunnen geven

-          als het ernaar uitziet dat het vocht té veel inkookt, voeg dan wat water toe & leg een deksel over het vlees

-          schep telkens het vet af & gooi dat weg

-          als het vlees i/d oven staat wrijf je de pompoen in m/d rest v/d specerijenmix & een scheutje olijfolie

-          leg de pompoen i/e andere braadslede

-          strooi er zout & peper over

-          zet hem i/d oven als het lamsvlees er iets langer dan een uur heeft ingestaan

-          laat de pompoen in ongeveer 45 min. zacht & zoet worden

-          laat het gare lamsvlees 10 min. rusten & verwijder dan het garen

-          meng i/e kom de korianderblaadjes, de bosui & het citroensap m/zout & peper naar eigen smaak

-          verdeel voor het opdienen de pompoen over de verwarmde borden

-          snijd het vlees i/plakken

-          schep er wat v/h braadvocht over

-          bestrooi alles m/d kruidensalade

-          een lepel crème fraîche erover is heerlijk

13:28 Gepost door manolito | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lamsschouder |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.