30-11-09

EENDENPATE (vraag v/ANN)

eendenpaté

EENDENPATE met UIENCONFITUUR

Ingrediënten voor 8 personen:

-          1 (wilde*) eend (of 2 eendenborsten)

-          300 g kalfslever

-          150 g vet spek

-          150 g gerookt spek, in fijne plakjes

-          300 g kalfsgehakt

-          1 dl cognac

-          1 theelepel vierkruidenmengeling (**)

-          peper & zout

-          voor de uienconfituur:

o   750 g rode uien

o   ¾ liter rode wijnazijn

o   750 g fijne suiker

o   200 g witte rozijnen

o   2 blaadjes laurier

o   pepermix (roze, zwarte & witte bolletjes) uit de molen

 

Bereiding:

-          ontbeen de eend, of fileer de eendenborsten

-          hou 2 hele filets apart

-          maal de rest v/h eendenvlees m/d kalfslever & het vet spek fijn i/e vleesmolentje (of m/d keukenrobot)

-          vermeng m/h kalfsgehakt

-          doe er de cognac, een mespunt vier kruiden, peper & zout naar smaak bij

-          verwarm een pan m/anti-kleeflaag zonder vetstof

-          leg de eendenfilets o/d velkant i/d pan

-          laat ze 2 à 3 min. bakken

-          keer ze om & laat de andere kant nog 1 min. bakken

-          snij ze i/repen van +/- 1,5 cm dik

-          giet het eendenvet weg

-          leg de plakjes gerookt spek mooi tegen elkaar aan i/e terrine

-          druk ze wat omhoog tegen de wand

-          vul de terrine m/laagjes gehakt & reepjes eendenfilet

-          begin en eindig m/gehakt

-          dek af m/plakjes gerookt spek

-          zet de terrine i/e warmwaterbad tegen de kook aan

-          zet dit gedurende 105 min. i/d oven op 175°C

-          laat de terrine 24 u afkoelen onder een gewicht, i/d koelkast

-          voor de uienconfituur:

o   pel de uien

o   snij ze i/fijne ringen

o   doe ze met de andere ingrediënten i/e pan

o   laat, onafgedekt, o/e zacht vuur sudderen tegen de kook aan tot de massa dik-smeuïg is

o   roer af en toe om

 

Tips:

-          (*) je kan zowel tamme als wilde eend gebruiken.

-          het jachtseizoen voor wilde eend loopt in Vlaanderen tot 31.01.10

-          (**) vierkruidenmengeling bestaat uit peper, nootmuskaat, gember (of kaneel) & kruidnagel

eendenpaté2eendenpaté3eendenpaté4

17:59 Gepost door manolito | Permalink | Commentaren (0) | Tags: eendenpate, uienconfituur |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.