01-12-09

KALKOEN m/cider & tijmboter

kalkoen met cider

KALKOEN met CIDER & TIJMBOTER

Ingrediënten voor 8 à 10 personen:

-          1 kalkoen van 4 kg

-          8 takjes (citroen)tijm

-          150 g zachte boter

-          1 grote ui

-          1 appel

-          4 tenen knoflook

-          4 takjes bladpeterselie

-          2,5 dl kippenbouillon

-          5 dl droge cider

-          zwarte peper

-          zout

 

Bereiding:

-          verwarm de oven voor o/d hoogste stand

-          hak de helft v/d tijm fijn

-          meng m/d boter

-          snij de ui & appel i/kwarten

-          vul de kalkoen m/d ui, appel, knoflook, bladpeterselie & de rest v/d tijm

-          maak een opening tussen het vel & de borst v/d kalkoen

-          smeer kruidenboter over de hele borst

-          bind de vleugels & bouten v/d kalkoen tegen het lijf

-          bestrijk de rest m/boter

-          kruiden m/peper & zout

-          zet de kalkoen m/d borst naar onder o/d ovenrooster

-          giet de kippenbouillon & cider i/e braadslee

-          schuif onder de kalkoen om de braadsappen op te vangen

-          bak de kalkoen 30 min.

-          verlaag dan de oventemperatuur tot 180°C

-          draai de kalkoen rechtop & bak nog 90 min.

-          bedruip regelmatig m/h vocht uit de braadslee

-          haal u/d oven & laat 30 min. afgedekt rusten

-          versnij de kalkoen & serveer m/compote of chutney v/cranberry’s & een knapperige groene sla

09:25 Gepost door manolito | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kalkoen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.