26-05-10

APPELTATIN (vraag v/JAN)

appeltatin

APPELTATIN m/NOOTMUSKAAT, SABAYON & KRUIDIGE SORBET

Ingrediënten voor 6 personen:

-          deeg

o   200 g bloem

o   ¼° tl zout

o   2 el poedersuiker

o   ½° tl versgeraspte nootmuskaat

o   100 g koude boter

o   1 ei

o   1 tl citroensap

o   2 el ijskoud water

-          sorbet

o   2,5 dl suikersiroop

o   2,5 dl fruitige rode wijn

o   2 el rode port

o   2 el crème de cassis

o   2 stuks steranijs

o   1 vanillestokje

o   1 laurierblaadje

o   1 tl korianderzaadjes

o   8 kardemoms

o   ½° tl zwarte peperkorrels

o   ½° tl venkelzaadjes

o   3 kruidnagels

o   1 kaneelstokje

o   schil van ½° sinaasappel

o   schil van 1 citroen

o   1 eiwit

-          sabayon

o   6 eierdooiers

o   6 el bruine rum

o   6 el lichtbruine suiker

-          150 g suiker

-          25 g boter

-          1 tl versgeraspte nootmuskaat

-          3 grote appels cox orange (geschild & overlangs gehalveerd)

 

Bereiding:

-     sorbet

o   breng alle ingrediënten, behalve het eiwit aan de kook

o   laat 5 min sudderen

o   laat afkoelen, zeef & zet koel weg

o   draai tot ijs

o   klop het eiwit los & voeg na 10 min toe aan de sorbet

o   laat draaien tot de sorbet smeuïg is

o   zet dan i/d diepvriezer

-     deeg

o   doe de eerste 4 ingrediënten i/e kom

o   wrijf er de boter door tot het mengsel op broodkruimels lijkt

o   voeg dan de resterende ingrediënten toe & meng snel tot een deeg

o   wikkel i/folie & zet koel weg

o   verwarm de oven voor op 230°C

o   bekleed 6 kleine tatinvormpjes m/bakpapier & smeer dit in m/boter

o   rol het deeg uit & snij er 6 cirkels van 10 cm uit

o   zet opzij

-     laat de suiker inkoken tot lichte karamel

-     roer de boter i/blokjes door de karamel

-     giet i/d vormpjes & sprenkel er de nootmuskaat over

-     schik er de appels op & bedek m/h deeg

-     plooi dit naar binnen, zodat de appels helemaal omgeven zijn

-     bak 15 min tot het deeg goudbruin is

-     laat 1 min rusten & draai uit

-     klop alle ingrediënten v/d sabayon au bain-marie tot e/schuimige massa

21:06 Gepost door manolito | Permalink | Commentaren (0) | Tags: appeltatin |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.