28-12-10

FONDUE BOURGUIGNONNE (vraag v/LUC)

fondue bourguignonne.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FONDUE BOURGUIGNONNE (van oorsprong Zwitsers)

Ingrediënten voor 4 personen:

-          750 g rundvlees (bij voorkeur filetvlees)

-          3/4°  zonnebloem-, maïskiem-, olijf- of druivenpitolie

 

Bereiding:

-          snijd het vlees i/blokjes van 3 à 4 cm

-          schik het o/e grote schotel

-          verwarm de olie i/e pannetje o/h vuur & hou ze vervolgens goed warm o/h tafelkomfoortje

-          iedere tafelgenoot prikt een vleesblokje op z’n fonduevork & houdt het i/d hete olie tot het naar smaak gebakken is

-          zout & andere kruiden strooi je er pas over als het vlees al gebakken is!

-          je gebruikt het best een zo smaakloos mogelijke & hittebestendige oliesoort

-          druivenpitolie valt zwaar uit

-          speciale fondue-olie kan, maar is niet echt noodzakelijk

 

Variaties:

-          vervang het rundvlees, of vul het aan, met:

o   blokjes kalfsvlees (v/d filet)

o   kip- of kalkoenfilet i/blokjes

o   een lepeltje ongezouten gehakt i/e reepje gerookt spek gewikkeld

o   gehaktballetjes:

§  meng het gehakt m/e beetje paneermeel & een eitje

§  voeg er eventueel een gesnipperd sjalotje aan toe

§  rol dan stevige balletjes & wentel ze i/d kruiden

 

Tips:

-          bij een vleesfondue serveert U een gamma van (minstens) vier verschillende sausjes:

o   mayonaise, cocktailsaus, mosterdsaus & kerriesaus

-          een hele rij slaatjes (gemengde sla, tomaten, worteltjes, komkommer) zorgen voor de frisse noot

-          vaak wordt bij vleesfondue stokbrood gegeven, soms ook frietjes

-          aanbevolen drank is rode wijn op kamertemperatuur

-          de fondue-olie moet ongeveer 190°C zijn (test: een stukje brood moet binnen de minuut bruin gebakken zijn)

-          die temperatuur moet op peil gehouden worden

-          daarom gebruik je het best een gietijzeren pannetje of een pannetje van vlekvrij staal of koper

-          zorg ervoor dat het vlees goed droog is, anders gaat de olie spetteren

-          behalve de fonduevork geef je ook nog een gewone vork & een mes

-          jet eet NOOIT met je fonduevork

21:51 Gepost door manolito in RECEPTEN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.