05-01-11

TIP v/d DAG...

pastinaak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PASTINAAK

- pastinaak is een echte wintergroente, die nog veel lekkerder wordt als het even gevroren heeft.  Dat komt omdat deze groente een voorraad suiker opbouwt om zich te beschermen tegen de vrieskou.

- deze witte wortel is een verre neef v/d gewone wortel.  Het is een oeroude groente die hier bij ons ook druk verorberd werd tot de aardappel hem verdrong.

- vandaag liggen er opnieuw volop pastinaken i/d winkel en dat is goed nieuws!!

- pastinaak heeft een krachtige, typische, wat zoete smaak met een vleugje anijs erin

- de wortel kan in erg veel gerechten gebruikt worden als vervanger v/d aardappel bv.

- gratin kan gemaakt worden met pastinaakschijfjes (zoals een aardappelgratin)

- puree gemaakt van 2/3° pastinaak en 1/3° aardappel smaakt heerlijk

- de karaktervolle smaak komt ook heel goed tot zijn recht bij vlees of in vegetarische gerechten

- bij vis moet men zorgvuldig doseren, maar het vleugje anijs kan dan wonderen verrichten

- in stoofgerechten mogen stukjes pastinaak in feite niet ontbreken, de groente kan gewoon meekoken en ook gestoofd worden i/d boter m/e klein beetje water

- in staafjes gesneden en even geblancheerd kan men er zelfs frietjes van bakken

- pastinaak bewaart een week in de koelkast

00:01 Gepost door manolito in RECEPTEN | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pastinaak |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.