08-11-11

PEPERKOEK (vraag v/CHRISTOPHE)

peperkoek.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten:

- 500 g zelfrijzende bloem

- 100 g bruine suiker

- een snuifje zout

- 200 g acaciahoning

- een glas lauwe melk

- anderhalve soeplepel prima gemengde fijngemalen kruiden (prima is een combinatie van steranijs, koriander & gember)

Bereiding:

- meng de bloem i/e ruime kom m/de suiker, het snuifje zout & de fijngemalen kruiden

- voeg er vervolgens de acaciahoning & het glas lauwe melk aan toe

- meng dan alles m/e houten lepel (of m/d deegkneder v/d keukenrobot) tot een stevig deeg

- laat het deeg gedurende een TIENTAL uur rusten. Dat moet, omdat het vrij sterk gekruid is.

- alleen door een lange rusttijd kunnen de aroma’s v/d kruiden zich het best in het deeg verspreiden

- verwarm de oven voor op 160 °C

- vet een bakvorm in m/boter

- bak het deeg gedurende anderhalf uur af in de voorverwarmde, matig warme oven op 160 °C

Weetjes:

- peperkoek wordt 1x per jaar in Finland gebakken met Kerstmis

- de vrouwen & de kinderen maken het een dag voor kerstavond

- het deeg wordt in allerlei vormpjes gebakken: hartjes, sterren, rondjes, ja zelfs peperkoeken huisjes

23:43 Gepost door manolito in RECEPTEN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.